Potravinářství

Konopí je z hlediska výživy velice cenný zdroj bílkovin, vlákniny a nenasycených mastných kyselin.  Bílkoviny obsažené v konopném semeni jsou ve formě, která byla objevena v lidské krevní plazmě. Konopná semena byla běžně používána v kaších, polévkách a ovesných směsích prakticky všemi lidmi světa. Semena neobsahují THC. V potravinářství se používají květy, semena a z nich lisovaný olej. Extrakty z listů a květů se využívají k výrobě sirupů či ochucení vína a piva. Konopná semena jsou také oblíbené krmivo pro ptáky (s konopnými semeny jako potravou žijí ptáci o 10-20% déle) a jako přísada do rybářských návnad nebo krmivo pro hospodářská zvířata. 

Konopný olej – má vysokou nutriční hodnotu díky poměru kyseliny linolové (omega-6) a alfa-linolenové (omega-3) esenciálních mastných kyselin. Jedna lžíce denně pokryje denní dávku těchto prospěšných látek. Zvyšuje obranyschopnost organismu, snižuje hladinu cholesterolu, vysoký krevní tlak a snižuje hmotnost zrychlením látkové výměny. Napomáhá vývoji mozku a jeho dobré funkci v dospělosti. Používá se k přípravě marinád, pomazánek nebo jako přísada do salátů.

Konopná mouka – největším přínosem konopné mouky je, že neobsahuje lepek. Získává se semletím pokrutin a je vysoce kvalitní. Kvůli těžkosti konopné mouky se doporučuje ji kombinovat s dalšími typy muk.

Konopná bílkovinase získává extrakcí z konopného semene. Je téměř 100% proteinový koncentrát, který je vhodným doplňkem stravy. Lze ho přidávat například do ovocných džusů nebo mléčných koktejlů.

Zdroj: http://www.svet-potravin.cz/clanek.aspx?id=3029